Tencell

Livsmedels-föpackningar

Papper

Tencell är en cellulosabaserad regenatfiber som tillverkas av eukalyptusträ. Tencell är ett ekologiskt allternativ för klädframställning.

Papper är en allmän kosumtionsvara som används till böcker, tidningar, tidskrifter samt sedlar m.m. Papper tillverkas av trämassa.

Trä-gips

Woodcast-gipset framställs av aspflis samt bioplast, plasten är nedbrytbar. Fördelar är att gipset behöver inte avlägsnas vid röntgen och kan sorteras i bio- eller energiavfall.

Förpackningar som används till livsmedel kan återanvändas som råvara till andra produkter.

Xylitoltuggummi

Råvaran till xylitol fås i Finland från björken. Industriellt tillverkas xylitol från bjökens hemicellulosa.

Engångskärl

Bakplåtspapper

Biokomposit

Dessa i Finland utvecklade kartongmuggar tål både hett kaffe och fett. De har ingen beläggning av plast och kan återanvändas eller komposteras. I naturen bryts de ner.

Komposit betyder en blandning av två eller flera olika material som inte har sammansmält. I biokompositer är trä ett av materialen.

Granskottsdricka

Granskott kan man använda till dricka eller ha som tillägg i salladen. De är de unga årsskottena som kan användas.

Bakplåtspapper är  tåligt mot höga temperaturer och klarar av 250 grader i ugnen. Det tillverkas av ren cellulosa och bestrykningen på båda sidor av pappret gör att inte fett sugs upp och ytan är hal så att ingenting vill fastna.

Ungsform

Som alternativ till aluminium och plast innehållande engångsformer har man utvecklat en kartong som är laminerad med bakplåtspapper. Den är då helt tillverkad av träbaserat material och kan återanvändas.

Kaffefilter

Filterpåsen patenterades 20 juni 1908. Påsen är helt tillverkad av papper och kan sättas i biokomposten.

Träprodukter

Träprodukterna fungerar som kollager eller kolsänkor. Kolet är lagrat i produkterna hela deras livslängd. Kolet frigörs då produkten bryts ner antingen genom nedbrytning eller förbränning.

Tillsatsämnen

Cellullosa används som tillsatsämne i livsmedelsindustin som olika fyllnads- och stabiliseringsämnen. E460, E461, E463, E464, E465, E466, E467, E468, E469 är alla träbaserade fyllnads-, emulgerings-, stabiliserings-, eller förtjockningsmedel.

Viskos

Mjukpapper

Mediciner

Viskos är en regenatfiber som används vid tillverkning av kläder. Viskos tillverkas av cellulosa.

Läkemedelsindustrin använder olika kemiska föreningar som fås från träd. Från björk får man t.ex betulin som sänker kolesterolvärden och från gran får man HMR-lignan som förebygger cancer samy hjärt- och kärlsjukdomar.

Kosmetik

Många kosmetiska produkter innehåller komponenter från trä. Björknäver innehåller många sådana komponenter och används som hållbar råvara.

Varje Finländare använder ca 17 kg mjukpapper om året. De viktigaste produkterna är WC- och hushållspapper. De tillverkas av både primär- och returfiber.

Nagellack

Nagellackets uppbyggnad fås från acetat som utvinns från dissolvningsmassa. Acetat kan också användas i hårbalsam, tandkräm, hårmousse m.m.

Örhängen

Smycken och accessoarer kan också tillverkas av trä. Dessa örhängen är tillverkade i trä från överblivet råmaterial i möbeltillverkningen

Kosmetik-

förpackningar

Denna finska företagares kosmetikförpackningar är gjorda av finländsk tall. I processen har inga kemikalier har använts då tallen i sig är antibakteriell.

Sårförband

FibDex® är ett sårförband som tillverkas av nanocellulosa. Nanocellulosan har visat sig vara förenlig med människans celler och vävnader. Produkten används i sjukhus och på olika kliniker.

Biokomposit

Klädhängaren är gjord av biokomposit. Biokomposit är ett mångsidigt material som kan användas i många olika vardagliga produkter.

Naturkosmetik

Av naturliga råmaterial framställd oljereningskaka är förpackad i en nedbrytbar kartong i flera skikt som skyddar produkten och inte absorberar oljan eller fetter i produkten. Förpackningen innehåller inget lim.

Möbler

Ioncell

Möbler

Pallens sits är tillverkad av björkfanér. Björkfanér är ett hållbart material som tål slitage bra. Trä i inredningen som naturmaterial är alltid unikt.

Av trä kan man framställa personliga möbler. Denna möbel är tillverkad av en skiva inhemsk granfanér. Träprodukten fungerar som ett kollager.

Kulspetspenna

Bioplast är en plast som, består helt eller delvis, av förnybara råmaterial. En del av bioplasterna är också nedbrytbara i naturen.

Detta hölje till en iPad är tillverkat av returfiber dvs gamla tidningar! Ioncell är en teknologi som är utvecklad i Finland där man kan använda returfiber till att tillverka tyger utan skadliga kemikalier.

Kartongsugrör

Det tar 200 år för ett plastsugrör att brytas ner, därför har EU förbjudit dem. Kartongsugröretrs råmaterial är träfiber.

Dagstidning

Tidningspapper är som övrigt papper tillverkat av pappersmassa som ofta görs av returpapper. Vid fabriken avlägsnas svärtan och så kan fibrerna återanvändas.

Spånskiva

Skivan framställs genom att lim och träspånor(från sågning el.dyl) blandas och pressas ut till en skiva. Skivan används mycket för att den är billig samt lätt att forma.

Fanér

Fanér är en träskiva som är hoplimmad och pressad av tunna träskikt som är riktade åt olika håll. Det används inom byggbranchen, bilindustrin, möbelindustrin och t.ex cement och betongformar. 

Sågvara

I ett kilo trä är det bundet 1,5 kg atmosfäriskt koldioxid. Ett egnahemshus i trä har då bundit lika mycket koldioxid som om en familj på fyra kör bil under 10 år eller 10 resor till södern.

Wellpapp

Den lätta men kraftiga wellpappen är det vanligaste materialet till förpackningar av olika slag. Det lämpar sig till återanvändningskärlen för kartong eller till förbränning.

Kutterspån

Kutterspån uppkommer vid hyvling av virke. Det kan användas som strö till djur eller till förpackningar.

Mjölkburk

Denna mjölkburk är gjord av kartong, men också det ämne som den är bestruken med är träbaserat. Ämnet är en finsk uppfinning.

Inredningsfanér

Inredninigslösningar som använder fanér binder kol och minskar på byggnadens kolavtryck. Dessa fungerar som långvariga kollager eller kolsänkor.

Att bygga

Byggnadsindustrin förbrukar ungefär hälften av alla naturresurser och står för 40 % av avfallet. Trä är det bästa materialet beträffande energieffektivitet och byggnaderna är kolsänkor.

Cellofan.

Bilringar

Skateboards

Cellofan är en cellulosabaserad hinna som hindrar fukt, olja, fett, och bakterier att ta sig igenom det. Cellofan används till att skydda och förpacka blommor, mat och presenter. Cellofan är biologiskt nedbrytbart.

Trä används i många hobbyredskap och instrument. Skateboards och ramper, spel, klubbor ritverktyg m.m

Paptic-kassen

Paptic är ett träbaserat förpackningsmaterial som man utvecklat i Finland. Det kan ersätta plast i många olika produkter, t.ex plastpåsar. Samma kasse tål att användas många gånger.

Då man tillverkar bilar använder man olika träkomponenter. Bildäcken innehåller dissolveringsmassa och billacken nitrocellulosa, som är den renaste och dyraste formen av cellulosa.

Biobränsle

I Finland utvinns diesel från träbaserad råvara, talloljan, som är en biprodukt vid cellulosatillverkningen. Den tävlar inte med framställningen av livsmedel som andra biooljor gör.

Lastpallar

Lastpallar av trä, europallar är av standardstorlek och mest använda i lager och inom transportbranschen. Pallar kan användas t.o.m. i inredningssyften.